Bir önceki yazımda veritabanımızı oluşturmuştuk. Veritabanımızı nasıl oluşturduğumuza hemen şuradan bakabilirsiniz. Gelelim şimdiki kısmımıza. Delete, insert gibi veritabanı işlemlerimizi gerçekleştirelim. İlk olarak veritabanımıza veri ekleyelim.
Idmizi bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi otomatik atandığı için bu kısıma veri göndermiyoruz. Her satır eklendiğinde otomatik id ataması yapılıyor zaten. getWritableDatabase() methoduyla veritabanımızı bu method içinde yazılabilir hale getiriyoruz. OGRENCI_AD sütununa, parametre olarak gelen adı, OGRENCI_SOYADI sütununa ise soyad değişkenini atıyoruz. db.insert ile veritabanımıza ekliyoruz ve veritabanımızı kullandıktan sonra db.close() ile kapatıyoruz.
Şimdi ise bir sütunu silmek için yazmamız gereken methodu inceleyelim.
public void veriEkle(Context context,String ad,String soyad) {
SQLiteDatabase db = this.getWritableDatabase();
ContentValues values = new ContentValues();
values.put(OGRENCI_ADI, ad);
values.put(OGRENCI_SOYADI, soyad);
db.insert(TABLE_OGRENCI, null, values);
db.close();
}
Silmek için bir sorgu oluşturduk. Bu sorgu daha önce de söylediğim gibi veritabanı sorgu işlemleriyle uğraşmış arkadaşlarımız için gayet anlaşılır ve kolay bir sorgu. TABLE_OGRENCI tablomuzda, öğrenci idsi parametre olarak gelen idye eşit ise sil anlamına gelen sorgumuzu String tipinde tanımlıyoruz. Veritabanımızı okunulabilir hale getirdikten sonra sorgumuzu veritabanı üzerinde çalıştırıyoruz ve sütunumuz böylece siliniyor. Şimdi de bir listeleme örneği yapalım. Burada OgrenciBilgileri diye bir model sınıfı oluşturmamız gerekmektedir. Bunun ayrıntılarını sonraki yazılarımda inceleme fırsatına sahip olacağız. Şimdilik bilmemiz gereken veritabanımızdaki sütun isimlerine göre model sınıfımızda değişken tanımlamış olmamız gerekli. Bunları Generate ederek Constructor ve Getter-Setter methodları oluşturmalıyız.
public void sutunSil(int id) {
String sorgu= "DELETE FROM " + TABLE_OGRENCI+ " where " + OGRENCI_ID + "= " + id ;
SQLiteDatabase db = this.getReadableDatabase();
db.execSQL(sorgu);
}
Sorgumuzu veritabanında çalıştırdıktan sonra listelenen her verinin her satırının 0,1 ve 2. indexlerindeki değerleri alıp, “Liste” ye ekledik. Daha sonra bu listemizi hangi geriye döndürdük. Böylece nerede, hangi activitymizde listeleme işlemi yapacaksak bu Listeyi ordan çekerek işlemimizi kolayca gerçekleştirilebilir hale geldik. Bir sonraki yazımızda ise login işlevimizi gerçekleştireceğiz. Sağlıcakla kalın ?
public List
String sorgu= "SELECT * FROM " + TABLE_OGRENCI;
SQLiteDatabase db = this.getWritableDatabase();
Cursor cursor = db.rawQuery(sorgu, null);
List
if (cursor.moveToFirst()) {
do {
OgrenciBilgileri list = new OgrenciBilgileri();
list.setId(Integer.parseInt(cursor.getString(0)));
list.setName(cursor.getString(1));
list.setSoyad(cursor.getString(2));
Liste.add(list);
} while (cursor.moveToNext());
}
return Liste;
}