Hybrid Mi, Native Mi?
Hybrid kelime anlamı olarak melez, karışık, karma anlamlarını içermektedir. Hybrid teknolojiler kullanarak uygulamalarınız birçok platformda çalıştırabilir hale gelebilirsiniz. Daha önce hem android ortamda hem de Ionic, Angularjs, Cordova ile birlikte hybrid uygulamalarda proje geliştirmiş biri olarak bu konudaki düşüncelerimi paylaşmak istedim. Peki avantajları ve dezavantajları nedir?
İlk olarak android ile uygulama geliştirmeniz için ayrı bir ortama, objective c ya da swift ile uygulama geliştirmek için ayrı bir ortama ihtiyacınız olacaktır. Hybrid programlama yaparken ise tek bir ortamdan 2 farklı build alarak bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik hybrid ile uygulama geliştirme ile sadece bu iki platforma da değil, Blackberry’ sinden Windows Phone’ una birçok platforma uygulama geliştirebilirsiniz.
Hybrid uygulama geliştirmenin avantajından bahsettim. Şimdi sırayı bozmamak için dezavantajıyla devam edeyim. Ben Ionic-Angularjs ile performansta bir tık daha yavaşlık farkettim. React ile bir tık daha hızlı olduğunu söyleyenler olsa da genel geçer kanılardan biri, native her zaman hybridden daha hızlı ve yüksek performanslıdır.
Native uygulama geliştirirken çift zaman ve çoğunlukla çift kaynağa ihtiyacınız olur. Kaynaklardan birisi siz iseniz ve tek bir dil kullanıyorsanız marketlerden birine uygulama çıkarmamış olacaksınız.
Aklıma geldikçe listeyi editleyeceğim, şimdilik kısaca bahsetmiş oldum. Ama bu soru kafanızı karıştırıyorsa çözüm yolunu burada aramak değildir önemli olan. Önemli olan sizin ihtiyaçlarınızla, beklentilerinizle elinizde bulunan çözüm yollarından en optimumunu kullanmaktır.